The cart is empty

All deliveries for 4.50 BGN. Free shipping for orders over 60 BGN.

Кой е цветът на 2020 година? Featured

В края на годината, институтът Pantone традиционно обявява избрания цвят за следващата година. За 2020 година това е класическото синьо с номер PANTONE 19-4052 Classic Blue в тъмен нюанс на синия цвят с пастелни нотки на спокойствие.

Институтът Pantone е основан от американската компания със същото име преди 20 години. Компанията е известна със системата си за съответствие на цветовете, която е широко използвана в областта на дизайна, печата и модата, като се превръща в основна и за повечето компютърни програми за обработка на изображения.

Стартирайки в края на 1999 година досега Pantone обявяват избрания цвят за следващата календарна година. Именно през 2020 година се навършва юбилей от създаването на тази традиция. Тази година те се спират на "класическо синьо" в тъмен нюанс, като така своеобразно се връщат към избора си през 1999, когато се спират на светлосин цвят (Cerulean blue).

От тогава (1999г.) до сега има същото чувство на безспокойство в света. Виждайки какво се случва в глобалната ни култура, избрахме PANTONE 19-4052 Classic Blue за цвят на 2020 година. Това е окуражително синьо, изпълнено със спокойствие и увереност. То създава усещане за близост. казва Лори Пресман вицепрезидент на Института за цветове Pantone, пред американското списание TIME.

Този нюанс на синьо, напомня на небето привечер, след залеза и красивите топли цветове и малко преди падането на нощта. Мистериозно, това синьо провокира размисъл и ни кара да поспрем за миг в забързаното ни ежедневие.


Тъй като синьото е познат цвят, намиращ се в природата под различни нюанси, той е един от най-любимите цветове на хората по света. Много актуален за сезона в модата. Синият цвят е любим за празниците, свързван с новата година и новото начало. Ние също обожаваме този нюанс за дрехи в класическо синьо. Съчетано с топла и уютна материя, като кадифе синьото създава празнично усещане и увереност във визията ни. Този нюанс на синьото е същевременно и класически, тъй като е често застъпен в мъжкия гардероб под формата на костюм. Класическото синьо се съчетава лесно с аксесоари в черно, а защо не и в топлия кафяв цвят.


Завръщаме се към класиката, защото всичко е много хаотично в света. Не става въпрос да повторим миналото, а да го интерпретираме по нов начин. казва Пресман.

Очакваме да видим този нюанс застъпен в индустрията на дизайна по различна форма: от дома ни до дрехите, които носим.

 

Източници: TIME magazine

Снимки: Fold Your Mind (личен архив), Unsplash,Pexels


 

Fold Your Mind

Fold Your Mind is bulgarian fashion brand for handmade T-shirts and designer clothing in minimalist style. Inspired by the artist and main designer Marchela Apostolova's drawings, our clothing is printed by hand and created in our fashion studio in Plovdiv. Our designer clothing and limited edition collections are inspired by streetwear with chic, minimalist touch. Fold Your Mind is part of fashion studio Diacheli.

Newsletter & Blog

Log In or Sign Up