The cart is empty

All deliveries for 4.50 BGN. Free shipping for orders over 60 BGN.

За тениските: Печат на ръка Featured

Както вече знаете, наскоро решихме да създадем поредица от статии, в които споделяме как произвеждаме и принтираме дизайнерските ни тениски и дрехи. В предната ни публикация разказахме за вдъхновението и рисунките, които стоят зад авторските тениски.

Освен с дизайна си, тениските се отличават и с печатането на ръка. Всяка тениска е принтирана индивидуално и на ръка в студиото ни чрез техниката на ситопечат. Какво представлява техниката на отпечатване със ситопечат, какви преимущества дава и как се осъществява в студиото ни, ще научите в следващите редове.

 
Какво е ситопечат?

Ситопечатът е технология за печат, която се характеризира с използването на шаблон, изработен от сито.

Ситото представлява мрежесто платно (Г), което е опънато плътно и стегнато около устойчива метална или дървена рамка (Д). Върху него е нанесена светочувствителна емулсия: вещество, което реагира, при излагане на светлина.

Формирането на шаблона (В) става, чрез осветяване на ситото с желаното изображение, предварително отпечатано в черно, но на прозрачен филм. Така светлината преминава там, където няма изображение, което искаме да принтираме.

След измиване с вода и емулсията под осветеното изображение се разтваря и отмива, така част от дупките в ситото се отпушват. Мастилото (А) се нанася върху ситото и чрез гумен ракел (Б) се притиска към печатаемата повърхност (Е). През отпушените дупки преминава мастило, докато през запушените то не преминава, действайки, като шаблон за отпечатване.

При нас във Fold Your Mind, процесът е механичен и се изпълнява на ръка, но ситопечатът може да бъде полуавтоматичен или изцяло автоматизиран процес на печат.

 

   

 
Как се осъществява процесът на ситопечат във Fold Your Mind?

Собствен авторски дизайн - Създаваме дизайна на изображенията, вдъхновени от авторски рисунки, което е гаранция за неповторима щампа.

Изработване на сито за печат - Сами изработваме ситото за печат, от опъването на ръка на сито плата, през нанасяне на емулсията, до отпечатване със светлина и промиване с вода.

Екологични мастила - Използват се екологични мастила на водна основа, които са с високо качество и гарантират за издръжливост на щампата.

Отпечатване на ръка - Отпечатването се осъществява на ръка в студиото, като не се използва машина за разнасяне на мастилото и регулиране на печата.

Автентичност на всеки екземпляр - В този смисъл щампирането на ръка превръща всяка тениска в автентична, тъй като отпечатъците не са напълно идентични с останалите, поради различия в натиска и разнасянето на боята. Именно на това се дължат малките разлики в отпечатването на всяка дреха.

                                                  

Преимущества на ситопечата

При нас ситопечатът се извършва върху памучни материи за тениските и суитшъртите. Именно естествените материи осигуряват по-голяма издръжливост на принтовете, тъй като боята попива в дълбочина и се запечатва в тъканите.

За останалите материи, върху които отпечатваме дизайни, се извършват предварителни тестове за издръжливост.  

Принтовете се характеризират и с голяма еластичност. Тя зависи от използваните бои, които не се напукват, такива предпочитаме във Fold Your Mind. :)

Ситопечатът е предпочитан и заради ярките и плътни цветове, които не се променят и не избеляват с времето, при правилно пране до 30 градуса.

Ето защо всяка авторска тениска от Fold Your Mind е различна с авторския си дизайн си и уникална, поради отпечатването на ръка.

   

Снимков материал: Unsplash , личен архив Fold Your Mind

 

Fold Your Mind

Fold Your Mind is bulgarian fashion brand for handmade T-shirts and designer clothing in minimalist style. Inspired by the artist and main designer Marchela Apostolova's drawings, our clothing is printed by hand and created in our fashion studio in Plovdiv. Our designer clothing and limited edition collections are inspired by streetwear with chic, minimalist touch. Fold Your Mind is part of fashion studio Diacheli.

Newsletter & Blog

Log In or Sign Up