The cart is empty

All deliveries for 4.50 BGN. Free shipping for orders over 60 BGN.

За тениските: Мастило с отговорност към околната среда Featured

От няколко месеца създаваме поредица от статии, в които разказваме повече за процеса на производство на авторските ни тениски и дизайнерски дрехи. В предни публикации споделихме за вдъхновението и рисунките на авторските ни принтове. Научихте малко повече за процеса на отпечатване на ръка (ръчен ситопечат, който практикуваме в студиото ни), неговите качества и издържливост при пране. Получихме запитвания относно мастилата, с които работим и какво влияние оказват те на околната среда. В следващите редове ще ви разкажем малко повече за тях, защото въздействието върху околната среда е буквално изписано с мастило на всяка тениска.

Видове мастила за ситопечат

На пазара се открояват две основни тенденции в производството на мастило за ситопечат: пластизолно мастило и в последните години мастило на водна основа.

Пластизолно мастило - стандарт в масовото производство

Индустриалният стандарт днес е пластизолното мастило. То предоставя много предимства в самия процес на печат и е често използвано от големите индустрии за масово производство на облекло, поради своята лекота на използване. 

Пластизолното мастило е мастило на основата на пластмаса. Химическата основа на пластизола се състои от нещо, наречено поливинилхлорид (или PVC), който е съставен от течност и PVC смола (т.е. вредни химикали).

PVC е ценен заради своята лекота на използване и гъвкавост при масовото производство. По-конкретно, повечето пластизоли съдържат фталати, които се добавят към мастилата, за да трансформират естествено твърда пластмаса в мека. Фталатите са потенциално вредни за човешкото здраве. Твърди се, че облеклата, отпечатани с пластизолно мастило, продължават да отделят фталатни токсини, когато са изложени на топлина, като устойчива слънчева светлина и дори само сушилня с висока мощност.

 

Мастило на водна основа - с отговорност към околната среда 

Мастилото на водна основа се състои от 100% биоразградим пигмент и водна основа. То набира популярност в индустрията за ситопечат поради комбинацията от качество, достъпност и екологичност.

Като съединение, мастилото на водна основа е много по-нежно към околната среда, отколкото мастилото от пластизол. То не съдържа нито един от токсичните химикали, състои се от естествено срещани вещества.

Поради това мастилото на водна основа е много по-малко рисково за хората, които отпечатват, за потребителите и за околната среда.

 

Fold Your Mind и изборът на мастило на водна основа

Ние от Fold Your Mind естествено се ориентирахме към мастилото на водна основа за отпечатване на нашите дрехи, поради няколко причини:

- отпечатваме авторските дизайни на ръка в студиото ни --> така се намаляват рисковете за хората, които отпечатват тениските

- без вредни токсини --> клиентите ни няма да са изложени на вредни токсини, дори след фиксиране на мастилата

- залагаме на качество, пред цена --> предпочитаме да използваме по-скъпо струващи мастила, които гарантират издържливост на принтовете

- по-отговорно решение за околната среда --> водните мастила остават най-доброто решение за ситопечат в наши дни с екологична насоченост

 

 

 

Fold Your Mind

Fold Your Mind is bulgarian fashion brand for handmade T-shirts and designer clothing in minimalist style. Inspired by the artist and main designer Marchela Apostolova's drawings, our clothing is printed by hand and created in our fashion studio in Plovdiv. Our designer clothing and limited edition collections are inspired by streetwear with chic, minimalist touch. Fold Your Mind is part of fashion studio Diacheli.

Newsletter & Blog

Log In or Sign Up