The cart is empty

 Free shipping for orders over 70 BGN.

Каква е разликата между блейзър и сако? Featured

Блейзърите намират все по-голямо място в дамския гардероб, през есента и зимата, пролетта и дори лятото, те са неизменна част за спортно-елегантния стил. Каква е разликата между тях и саката? В следващите няколко реда ще разкажем повече.

Блейзър

Блейзърът обикновено е по-дълъг от сако, често се изработва от по-спортна материя (без това да е задължителен елемент). Той може да се приеме за вид яке или връхна дреха. Поне в началото функцията му е била точно такава. Моряците са първите, които носят този тип дреха, естествено в тъмносин цвят с характерни елементи за моряшка униформа (големи златисти метални копчета). В последствие се носи често като униформа от колежани, членове на клубове и т.н. , като се добявят бродирани нашивки. Основната разлика, която отличава блейзърът от сакото е, че блейзърът не е част от костюм. Той се носи отделно, като често street style блейзърите са със свободен силует, а в комбинация с дънки, поли и рокли може да бъде съчетан по всевъзможни начини. Няма изискване относно десените на материите, от които се изработват блейзърите.

  

Сако

Сакото е по-елегантно, и както споменахме различава се от блейзъра по това, че е част от костюм с пола или панталон). Двете части на костюма са изработени от една и съща материя. Сакото обикновено е по-късо от блейзъра, често с по-вталена кройка (без това да е задължително). В наши дни сакото често се носи отделно от костюма, което не е препоръчително, заради неравномерно износване на двете части. И въпреки това обожаваме да го съчетаваме по всевъзможни начини в ежедневието отново с любими дънки, поли и рокли. Именно затова често бъркаме и се питаме каква е разликата между блейзър и сако.

Носете ги в комбинации за всякакъв повод и с подходящите аксесоари, те могат да бъдат ежедневни, street style или елегантни. Нашите предложения, които създаваме в семейното ни студио, може да разгледате тук.

Fold Your Mind

Fold Your Mind is bulgarian fashion brand for handmade T-shirts and designer clothing in minimalist style. Inspired by the artist and main designer Marchela Apostolova's drawings, our clothing is printed by hand and created in our fashion studio in Plovdiv. Our designer clothing and limited edition collections are inspired by streetwear with chic, minimalist touch. Fold Your Mind is part of fashion studio Diacheli.

Newsletter & Blog

Log In or Sign Up